18a sessió: 19/03/10

UF UF UF

Ja som aquí!!! He fet una desconnexió tan profunda aquesta setmana santa que em sembla que gairebé m’havia oblidat de la nostra afició dels divendres a la tarda! 😉 No, que és broma. M’he recordat molt de vosaltres. M’he de disculpar perquè tinc l’acta de l’Henna des de fa un munt de dies i encara no l’havia penjada. Bé, aquí la teniu. Espero que hagin provat les (merescudes) vacances i, demà, sant tornem-hi.

Acta dia 19 de març.

La Glòria va començar la classe resolent un dubte que va sorgir el dia anterior:

En la frase del exercici 21 lletra g de la pàgina 285,

Per ajudar-la no veig que hi pugui fer res. El solucionari donava la resposta com sintagma preposicional i això no és una funció sinó una estructura. Així que la Glòria ens va explicar que aquí el pronom fa la funció de CCFinalitat. Un altre exemple similar podria ser: Per apagar aquest foc, no s’hi por fer res. Aquí podem substituir el sintagma preposcional per a fi de, per tal que, serà doncs un CCFinalitat.

 • PRONOMS RELATIUS: Són pronoms que substitueixen un nom o un SN que rep el nom d’antecedent. Són relatius perquè fan d’element d’enllaç que relacionen una oració principal i una altra de subordinada.

La ballarina amb la qual vaig celebrar la Pascua es diu Maria. Dins la oració subordinada amb la qual fa la funció de CC i l’antecedent de qual és ballarina. Si reconstruïm la frase subordinada quedaria (Jo) vaig celebrar la Pasqua amb la ballarina.

La carta que has escrit m’ha semblat perfecta. Aquí l’antecedent de que és la carta i dins l’oració subordinada la funció del pronom relatiu és la de CD. Si la reconstruïm seria Tu has escrit la carta.

Els pronoms relatius són:

 • QUE: pronom relatiu àton. Generalment, fa la funció de SUBJECTE o CD.

El gat que m’ha esgarrapat s’ha tornat salvatge. L’oració subordinada es pot substituir per un adjectiu com maleït, fa la funció de CN. Dins la subordinada tenim el que fent la funció de subjecte amb el gat com a antecedent.

La casa que he visitat és modernista. Aquí l’oració subordinada també és un CN, podríem substituir-la per visitada. Si la reconstruïm quedaria: Jo he visitat la casa. Així doncs el que fa la funció de CD, amb l’antecedent de la casa.

 • QUÈ: pronom relatiu tònic. Fa les funcions que porten preposició com el CPrep o CC. El seu antecedent serà una cosa.

Els informes a què et refereixes són confidencials. El què va precedit d’una preposició i com a antecedent té els informes. Dins la oració subordinada fa la funció de C.Preposicional.

 • QUI: pronom relatiu tònic. També precedit de preposició i fa les funcions de CPrep, CC i CI. El seu antecedent serà un persona.

La noia amb qui passeges es diu Mireia. L’antecedent de qui és la noia i la funció que fa dins la oració subordinada és de CC.

 • EL QUAL, ELS QUALS, LA QUAL, LES QUALS: pronoms relatius compostos. Precedits també de preposició, són equivalents als pronoms tònics QUÈ i QUI. Faran doncs les funcions de CC, CPreposicional…

Els informes als quals et refereixes són confidencials.

La noia amb la qual passeges es diu Mireia.

 • ON: pronom relatiu adverbial. Fa la funció de CCLloc, per tal el seu antecedent també serà un lloc.

El carrer on vius ha canviat molt. Aquí l’antecedent del pronom és el carrer i fa la funció de CCLloc.

Cal tenir en compte que l’estructura PREPOSICIÓ+DETERMINANT+QUE no és correcte. Per tant no farem servir frases com:

 • El noi en el que penso és el meu amor. I si; El noi en qui penso és el meu amor.
 • Les vacances amb les que somio arribaran aviat. I si; Les vacances en les quals somio arribaran aviat.
 • La cadira en la que sec és de l’IKEA. I si; La cadira on sec és de l’IKEA.
 • ORACIONS ESPECIFICATIVES I EXPLICATIVES.
 • Les oracions subordinades adjectives o de relatiu especificatives són restrictives. Restringeixen l’antecedent al qual acompanyen.

Els turistes que estaven marejats van baixar de l’autocar. Aquí només els que estaven marejats baixen de l’autocar.

 • Les oracions subordinades adjectives o de relatiu explicatives amplien o afegeixen la informació. Va entre comes. En aquestes frases el relatiu es pot substituir per el qual,la qual, els quals i les quals.

Els turistes, que estaven marejats, van baixar de l’autocar. Aquí tots baixen de l’autocar i a sobre sabem que estaven marejats.

 • El relatiu català que fa la funció de CN equivalen al “cuyo” del castellà, es fa servir sobretot en llengua escrita, la llengua col·loquial sol emprar altres construccions:

Antecedent + SN+ del qual,de la qual, dels quals, de les quals… + oració principal

La nena la mare de la qual estudia amb mi és una malcriada. L’antecedent del pronom és la nena i la funció que fa dins l’oració subordinada és la de CN.

 • El relatiu global és la qual cosa és la forma neutra del relatiu compost i sol substituir un antecedent global. Normalment va darrere de la coma. També es pot utilitzar fet que o cosa que.

Després vam continuar la classe amb les últimes exposicions de l’Oriol, la Flavia, l’Andrea i la meva. Molt entretingudes gràcies als caramels de l’aniversari de la Marisa i a la cançó del Joan Manel Serrat d’un poema de Joan Salvat-Papasseit que ens va posar l’Andrea.

Finalment els deures:

 • Pàgina 116 del 13 al 18 de pronoms relatius
 • Pàgina 322 fins al 19 de pronoms febles
 • Resumir el text medieval de Curial e Güelfa de la pàgina 424 (80 paraules)

Què vagin molt bé les vacances!! Ens veiem a la tornada.

HENNA.

Anuncis

0 Responses to “18a sessió: 19/03/10” 1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
Calendari del curs

Abril 2010
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« març   maig »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Anuncis

%d bloggers like this: